Пролетта е преходен сезон и в унисон с настъпващите промени в

...
Пролетта е преходен сезон и в унисон с настъпващите промени в
Коментари Харесай

Енергийни и витаминозни бомби: Топ 3 най-полезни плодове през пролетта

Пролетта е временен сезон и в унисон с настъпващите промени в природата, такива се случват и при нас. Усеща се липса на сила и въодушевление, пролетна отмалялост, бързо изтощение... За да се справите с всичко това и вместо да поглъщате изкуствени добавки, ви предлагаме няколко енергийни и витаминозни бомби, които да си доставите с присъщите за този прелестен сезон от годината плодове. Ябълки
Този плод е прелестен през цялата година, само че пролетта се появяват разнообразни сортове и изборът на пазара става голям.
Ябълките са богати на органични киселини, минерални и потребни субстанции и влакнини, антиоксиданти, витамини, пектин, магнезий, фосфор, калий, калций и желязо.
Пектинът има за цел да работи удобно при хранителни разтройства и да намалява равнището на холестерол в кръвта. При свързване на пектина с холестерола, той се изхвърля от организма и по този метод се усъвършенства кръвното налягане.
Пектинът, на който са богати ябълките, отстранява хранителните отрови, оказва помощ при атеросклероза, сърдечно и мозъчно-съдови проблеми, гастрити, язви и стомашно-чревни и чернодробни болести, цироза, наднормено тегло и затлъстявания, детоксикация на организма от тежки метали, податливост към формиране на жлъчни камъни.
Така че да обобщим – една ябълка на ден държи докторът надалеч от вкъщи, както споделят старите хора! Помага за храносмилането, за по-здраве сърце, при намаляване, за попречване на диабет, за здравето на дихателните пътища и е прелестна за устната хигиена.   Ягоди
Вече е време за вкусните, сочни, червени и сладки ягоди. За късото ягодово време от годината може да им се насладим в техния същински сезон, само че това е скъпо. Освен в случай че не сте алергични към тях, изгодите им са безчет.
Ягодите са източник на витамин A, B1, B2, B6, E, PP, калций, фосфор, желязо, магнезий, манган, калий, натрий, желязо, мед, цинк, селен, фолиева киселина.
Те са богати на фибри и витамин С - композиция, която понижава оксидативния стрес в организма, и може да намали риска от сърдечни болести.
Плодовете, богати на фибри и вода, каквито са ягодите, понижават възприятието за отичане в стомаха и появяването на газове. Отделно фибрите се грижат за вярното действие на храносмилателната система и салдото на чревната флора.
Освен това с ягодите си набираме и калий, който спомага за контрола върху високото кръвно налягане. А диета, богата на калий и бедна на натрий, може да понижи риска от високо кръвно налягане и инфаркт.   Кайсии
В края на пролетта и при започване на лятото стартира и сезонът на кайсиите.
Тези прелестни плодове имат богато наличие на витамините А, С, К, Е, ниацин, минералите калий, мед, манган, магнезий, фосфор. Притежават фибри и антиоксиданти. Освен това имат свойството да хидратират тялото, с помощта на високото си наличие на течности.
Спомагат за храносмилането и стимулирането на придвижванията на червата, облекчават подуването и газовете.
Големите количества витамин С в тези плодове работят антиоксидантно на тъканите, като защищават от нездравословното влияние на свободните радикали, предотвратяват формиране на плаки по съдовете и тяхното задръстване. Витамин С спомага за балансиране на кръвното налягане и холестерола.
Течностите и фибрите в кайсиите в композиция с минералите в този плод дават един мощен подтик на метаболизма. Кайсиите, дружно с ябълките и ягодите са превъзходен избор за намаляване, тъй като като се изключи че засищат, дават доста сила.
Кайсиите имат потребно влияние при възпалителни процеси. Могат да оказват помощ да облекчите съществени положения, като артрит и подагра.
Заради богатото наличие на желязо в тях, те подкрепят преодоляването на анемията. Този минерал е значим и при храносмилателни проблеми, отмалялост, главоболие, метаболитни проблеми.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР